Brain Program (Karosta 2005 – Latvia)

This ‘Brain Program’ is the very basic of Puype’s work. The collection of drawings is about the manipulations we experience in everyday life by state propaganda, religious manipulation or commercials of consumption.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik ben op zoek gegaan naar antropologische, sociologische en psychologische elementen die het leven in deze gesloten samenleving domineren. Deze elementen kunnen we eigenlijk in elke vorm van samenleving terug vinden. Maar door het feit dat ik als buitenstaander naar Karosta keek, kwamen die veel beter tot uitdrukking dan ik ze zou opzoeken in mijn eigen leefomgeving.

Vanuit dit gegeven ben ik gaan zoeken naar een nieuw brain, een nieuw denkpatroon voor de mensen daar. Dit nieuwe denken kan je natuurlijk in veel plaatsen op de wereld toepassen. Maar de eerste aanzet tot dit was de verandering van het Communisme naar het Kapitalisme. Hoe gaan de mensen om met hun nieuwe waarheid? Hoe handel je zelf als de zak van Sinterklaas (alle Kapitalistische producten) op één dag uit wordt gestrooid? Bij de val van de Sovjets heeft de vrije markt razend snel zijn intrede gemaakt. Welke dromen en illusies zijn er over gebleven, wat is er in de plaats gekomen?

Verschillende elementen (sociologisch, psychologisch, …) die ons denken bepalen heb ik via ‘Issues’ naar voor gebracht. Elke tekening is slechts een cover, de rest van het boek moet je er zelf bij bedenken. Ook verwijzen de verschillende tekeningen naar elkaar en zijn ze onafscheidelijk met elkaar verbonden. Evengoed als ons denken een niet te overzien geheel is, is de interactie van de tekeningen onderling dat ook.

Een gedachte over “Brain Program (Karosta 2005 – Latvia)

  1. Pingback: Latvia – Karosta 2009 « Peterpuype's Blog

Reacties zijn gesloten.